Opbouw van de training

De training bestaat uit zeven videolessen en een werkboek. Per module zijn een aantal tips/tools en/of opdrachten opgenomen die je helpen het geleerde te concretiseren in de praktijk.

 

Dit is meteen de langste les van de zeven, een flinke opwarmer dus! In deze les leer je wat escalatiepatronen zijn en onderzoek je welke dat binnen jouw gezin zijn. Vervolgens sta je stil bij de triggers die deze patronen uitlokken én hoe je uit het patroon kan stappen. Je onderzoekt ook hoe goed je voor jezelf zorgt als ouder.

Met aandacht aanwezig zijn.. Hoe vaak ben jij weliswaar fysiek aanwezig maar er met je hoofd niet helemaal bij? In deze les ontdek je de toegevoegde (lees: enorme) waarde van echte aandacht voor je kind hebben en leer je hoe je dat verder ontwikkelt.

Wist je dat structuur je preventief heel veel kan opleveren? En dat we vaak dénken dat we ons kind structuur geven, maar dat het in de praktijk nog wat te wensen overlaat?
In deze les leer je de waarde van structuur en de samenhang tussen structuur en grenzen. Vanzelfsprekend ga je aan de slag om te onderzoeken waar het bij jullie ‘misgaat’ op dit front en leer je hoe je dit anders kan doen.

Het is belangrijk dat je als ouder vertrouwen uitstraalt naar jouw kind, vanuit de gedachte: alles wat vertrouwen en aandacht krijgt groeit’. En zeker bij vervelend gedrag is dat niet altijd makkelijk. Daar gaan we je in deze les mee helpen. Je gaat bewust aan de slag met alle positieve kwaliteiten van jouw kind en leert hoe je die kunt laten groeien. Je leert in deze les hoe je persoon en gedrag uit elkaar haalt en hoe je grenzen blijft stellen maar ook investeert in jouw kind.

We noemden hem al eerder: ‘It takes a village to raise a child’. Maar dat dorpje bouwen is niet voor iedereen even makkelijk, bijvoorbeeld omdat er schaamte zit bij jou als ouder. In deze les leer je hoe je dat dorp stap voor stap kunt bouwen. Hoe je vanuit jouw kracht door lastige patronen heen kunt breken en je je daarin gesteund voelt door jouw omgeving.

Een belangrijk onderdeel van de verbinding met je kind versterken is herstel. Je leert hoe je het contact of de relatie met jouw kind kunt herstellen na grote of kleine gebeurtenissen. Ook hierin staat het scheiden van persoon en gedrag centraal. Je leert jouw kind ervaren dat je er als ouder altijd voor hem bent, dat je hem ziet staan. Ten slotte komen in deze les alle opdrachten uit de voorgaande lessen samen, zodat je heel duidelijk hebt welke boodschap jij naar je kind brengt, waar je voor staat en hoe jij dit gaat uitstralen!

In deze les blik je terug op wat je geleerd hebt. Waar ben je het meest trots op en wat ga je vooral zo blijven doen? Ook krijg je in deze les nog uitleg over geweldloos verzet. Dat is een methode die je leert om je nog krachtiger (en geweldloos!) te verzetten tegen bepaald gedrag of om je kind te helpen om angsten te overwinnen. Wij noemen dit ook wel Moedig Ouderschap, omdat de ervaring leert dat het veel moed en doorzettingsvermogen vraagt om onveilig gedrag (zoals veel gamen, angsten, schoolverzuim of geweld) samen aan te pakken. Maar wij weten dat dit kan!

Lessen kopen?

Krachtig Ouderschap

Training Krachtig Ouderschap + drie online coachsessies

Twee online coachsessies