Voor ouders

Opvoeden is geen one size fits all trucje, dat heb jij als ouder waarschijnlijk al lang opgemerkt. Wat voor het ene kind werkt, kan bij de ander werken als een rode vlag op een stier. Het is de kunst om uit te vinden wat voor jouw kind én voor jou werkt. En wij kunnen je daarbij helpen!

Je bent waarschijnlijk op onze website gekomen omdat het even niet zo lekker gaat met jouw kind. Het kost je als ouder soms best wat pijn of frustratie omdat je zo graag wilt helpen en dat misschien ook al naar beste kunnen doet. Toch merk je dat je niet het gezag hebt dat je zou willen, voel je je soms net een politieagent of raak je alleen maar meer uit verbinding. Het goede nieuws: dit kan anders!

Checklist met tips ontvangen?

Opvoeden is Teamsport helpt ouders om meer sturing te geven aan hun kind vanuit échte verbinding. We werken volgens onze methode Krachtig Ouderschap, waarbij we ervan uitgaan dat iedere ouder zijn eigen kracht vindt en weer zelfverzekerd kan opvoeden. We baseren onze aanpak op de uitgangspunten van Verbindend Gezag®. 

Het woord ‘gezag’ klinkt voor sommigen als iets negatiefs. Toch is het juist gezag wat kinderen nodig hebben. Gezag biedt structuur, kaders en grenzen. Niet op een manier die je afdwingt, maar door te kijken naar wat jij echt belangrijk vindt en wat je kind nodig heeft. Hoe kun je hier standvastig voor blijven staan zonder dat het escaleert of je toch weer toegeeft? Soms moet je hiervoor wat afstand nemen of juist meer vertrouwen uitstralen. Wij leren je hoe je jouw kind de kaders geeft waarbinnen het zich optimaal kan ontwikkelen.

Zit jij ook met
de handen in
het haar?

Hulp vragen bij het ontwikkelen van meer gezag in de opvoeding is niet voor iedere ouder even makkelijk. In eerste instantie wordt vaak gedacht (en helaas, soms ook door anderen gezegd) dat je het als ouder niet goed doet, dat je faalt. Gezag is echter niet iets waar je mee geboren wordt, wat je krijgt of afdwingt. Je mag het ontwikkelen. Daar hulp bij vragen is het meest liefdevolle cadeau dat je jouw kind en jezelf als ouder kunt geven. Iedere ouder komt zijn eigen drempels in de opvoeding tegen!

Wat andere ouders zeggen

Wij hebben géén controle, wél invloed.
Als ouders hebben we geen controle over het gedrag en de gevoelens van ons kind. Toch ben jij wel de persoon die hier invloed op kan uitoefenen, want jij kent jouw kind het beste. Het goede nieuws? Je kunt het tij keren door met een andere bril te leren kijken. En nee, dat is niet altijd makkelijk, maar wij zijn er om jou daarbij te helpen.

Onze ervaring.
Het team van Opvoeden is Teamsport heeft jarenlang kennis en ervaring opgedaan in de jeugdzorg, het onderwijs en als ouder en werkt traumasensitief en vanuit Verbindend Gezag® en Geweldloos Verzet. Een veelgehoorde reactie van ouders: “Hadden we dit maar vijf jaar geleden geleerd, dan was ons een lange weg in de hulpverlening bespaard gebleven.”

Wij zeggen niet voor niets: opvoeden is teamsport. Verbinding zit namelijk ook in samenwerking. Bijvoorbeeld met de school of passende hulpverlening voor jouw kind. Als ouder voel je je daarin soms een pion. Heb je het gevoel dat je het allemaal zelf maar aan elkaar moet breien. Hoe fijn zou het zijn als er altijd een lijntje is naar en tussen al die partijen? Dat jullie kunnen sámen werken en dat jij je als ouder gezien en gehoord voelt? Opvoeden is Teamsport zet vol in op deze samenwerking, dít is onze missie. Wij zijn er voor jou als ouder, zodat we samen een trui breien die past!

Dit kunnen wij voor jou betekenen

Online programma
Krachtig Ouderschap

Deze training is speciaal ontwikkeld voor ouders die hun kind willen helpen via hun opvoeding en is gebaseerd op de uitgangspunten van Verbindend Gezag®. In 7 online lessen leer je als ouder hoe je van (on)macht naar kracht gaat. In iedere les krijg je uitleg over het thema middels een filmpje en kun je aan de slag in het werkboek met tips, tools en opdrachten. Je doorloopt dit programma individueel. Lijkt het je toch fijn om ondersteuning te krijgen bij dit proces of loop je ergens tegenaan? Wij staan altijd voor je klaar. Je kunt het online programma namelijk combineren met individuele coaching.

Individuele oudercoaching Krachtig Ouderschap

Online of in onze praktijk in de buurt van Roermond. Tijdens deze coaching krijg jij als ouder de tools en begeleiding om de invloed op jouw kind te vergroten vanuit jouw eigen kracht en in verbinding met je kind.

Ook kunnen we je ondersteunen in de samenwerking tussen meerdere (hulpverlenende) partijen. Aantal sessies in overleg.

Groepstraining
Moedig Ouderschap

De kracht van een groep is sterk! Deze oudertraining is passend wanneer een online programma niet meer toereikend is. Bijvoorbeeld omdat er in de hulp voor jouw kind opschaling gewenst is, omdat er geen samenwerking is tussen ouder, hulpverlening en school, er sprake is van onveiligheid of een kind een specifieke hulpvraag heeft.

Wij bieden tools vanuit Geweldloos Verzet met Verbindend Gezag® als basishouding en begeleiden jullie hier intensief in. Na de groepsbijeenkomsten plannen we ook individuele sessies, veelal in samenwerking met organisaties die door ons zijn opgeleid.

Ervaar jij ook die drempel? Lees het verhaal van Sarah!

Toen de kinderpsycholoog opperde dat oudercoaching een waardevolle aanvulling voor mijn dochter en ons als ouders zou zijn, was ik pijnlijk geraakt. Hoe kon het nou dat wij, die álles over hebben voor onze kinderen en ontzettend liefdevol opvoeden, beide hoogopgeleid en verder geen problematische achtergrond hebben als gezin, er blijkbaar niet helemaal in slagen om ons kind op een veilige manier op te voeden?! 

Ik had het gevoel te falen en eerlijk is eerlijk: ik schaamde me. Inmiddels weet ik zoveel beter en gun ik eigenlijk iedere ouder wat hulp in de opvoeding, want wat zijn wij als gezin gegroeid door een aantal zaken nét wat anders aan te pakken in de opvoeding van onze kids.” 

– Sarah

Wij leren je hoe je jouw kind de kaders geeft waarbinnen het zich optimaal kan ontwikkelen.

Neem contact met ons op!

Aanmelden voor de online trainingen in onze academie kan hier.
Heb je een vraag of wil je graag jouw specifieke situatie aan ons voorleggen en horen wat we voor jou kunnen betekenen? Stuur ons een bericht!